Kineski kredit za "Kostolac"

Bez autora
May 23 2010

Krajem juna biće potpisan komercijalni ugovor o kineskom kreditu za obnovu termoelektrane "Kostolac" i to na osnovu međudržavnog sporazuma koji su prošle godine ugovorili predsednici Srbije i Kine, Boris Tadić i Hu Đin Tao. Srpska delegacija boravila je prošle nedelje u Kini. Kažu da je ostalo samo da se usaglase bankarski detalji kredita. Da bi ubrzali taj posao, kineski partneri dolaze u Beograd do kraja meseca. Prema kineskim merilima, u Harbin, na severu te zemlje, stiže se brzo, samo tri sata leta od Pekinga. Ni stanovnika nema mnogo, tek sedam miliona, ali je to najznačajniji industrijski centar Kine. Tri fabrike energetske opreme - kotlova, turbina, generatora, svakodnevno su domaćini stranim delegacijama koje ugovaraju poslove. Tamo nema krize, sve je u pogonu.

Kineski kredit za "Kostolac"Ugovor o kineskom kreditu za obnovu termoelektrane "Kostolac" biće potpisan krajem juna.

Srpska delegacija koja je boravila prošle nedelje u Kini, kaže da je ostalo samo da se usaglase bankarski detalji kredita. Kineski partneri dolaze u Beograd do kraja meseca.

Krajem juna biće potpisan komercijalni ugovor o kineskom kreditu za obnovu termoelektrane "Kostolac" i to na osnovu međudržavnog sporazuma koji su prošle godine ugovorili predsednici Srbije i Kine, Boris Tadić i Hu Đin Tao.

Srpska delegacija boravila je prošle nedelje u Kini. Kažu da je ostalo samo da se usaglase bankarski detalji kredita. Da bi ubrzali taj posao, kineski partneri dolaze u Beograd do kraja meseca.

Prema kineskim merilima, u Harbin, na severu te zemlje, stiže se brzo, samo tri sata leta od Pekinga. Ni stanovnika, kažu, nema mnogo, tek sedam miliona, ali je to najznačajniji industrijski centar Kine.

Tri fabrike energetske opreme - kotlova, turbina, generatora, svakodnevno su domaćini stranim delegacijama koje ugovaraju poslove. Tamo nema krize, sve je u pogonu.

"Naš godišnji prihod od izvoza je 10 milijardi juana, najviše sarađujemo sa susednim azijskim zemljama, ali sve više i sa partnerima iz Evrope", rekao je predsednik fabrike kotlova u Harbinu Ju Long.

I poslovodstvo je u radničkim odelima. Među zaposlenima ima dosta žena, radi se u tri smene i o zaradama niko ne govori, ali, ističu, nema nezadovoljnih radnika. U jednoj hali, prave se turbine samo za domaće potrebe i to za najveću hidroelektranu Tri klisure.

U fabrikama energetske opreme u Harbinu priznaju da su preuzeli evropsku tehnologiju, ali ističu da su je unapredili i da su sada rame uz rame sa američkom tehnologiju.

Kineska tehnologija konkuretna u svetu

U EPS-ovim kapacitetima već ima kineske opreme a biće ugrađena i u kostolačka postrojenja.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković rekao je da je kineska tehnologija konkurentna u svetu, posebno imajući u vidu da su i cene njihovih proizvoda nešto niže, 20 do 30 odsto od cena iz istih tahvih fabrika u svetu.

Odobrenje kineskog kredita za "Kostolac", ušao je u završnu fazu potpisivanjem dva protokola.

"Predračunska vrednost projekta je milijarda i 250 miliona dolara, a 85 odsto treba da bude kreditni aranžman sa Kinom" rekao je ministar energetike Petar Škundrić.

U Kostolcu se nadaju da će sve biti završeno za tri do šest meseci, što je potvrdio i kineski partner. Radovi na obnovi blokova već su počeli.

Direktor Kostolačke termoelektrane i kopova Dragan Jovanović rekao je da ono što EPS bude uložio iz sopstvenih sredstava u taj projekat će biti refinansirano iz kreditnih sredstava.

Iz kineskog kredita u "Kostolcu" će biti finasirana četiri projekta - obnova blokova B1 i B2, odsumporavanje, gradnja novog postrojenja od 350 megavata i proširenje kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik